Waarom moet u onze melk hebben?
1. Wij zijn eerlijk en transparant
2. Wij hebben veel biodiversiteit
3. Wij hebben gezonde koeien
4. Wij zijn energie producerend
5. Wij hebben eigen bronwater
6. Wij houden rekening met onze omgeving
7. Wij hebben lekkere melk
8. Wij hebben leuke koeien

 

1. Sinds dat wij zijn begonnen met ijs maken op onze boerderij, zijn wij open voor publiek. Wij hebben dus bijna elke dag een open dag! Onze bezoekers kunnen alles op ons bedrijf bekijken en om ze nog meer bij het boerenbedrijf te betrekken heeft boer Sander de boeren ekspeditie ontwikkeld. Op een speelse manier kunnen bezoekers op ontdekkingstocht op de boerderij. We zijn transparant, dat betekent dat ons bedrijf geen geheimen heeft. We voldoen aan de GMP-eisen, we twitteren de dagelijkse dingen en we geven excursies.

2. Alle mest die geproduceerd wordt op ons bedrijf, kunnen we op onze eigen grond plaatsen als bemesting van ons grasland. We hebben een melkveefosfaatoverschot van 0. Onze huiskavel van 25 hectare wordt beweid door de melkkoeien. 35 hectare grasland aan de overkant van de Trekvaart wordt gebruikt als graskuil voor de winterperiode. 25 hectare ganzenland op de Workumerwaard waar in het voorjaar veel weidevogels zitten te broeden. Hier wordt zomers heerlijk hooi gemaakt voor de jonge kalveren. En dan hebben we nog 15 hectare natuur achter ons bedrijf in de Workumer mar. Dit wordt met ruige stalmest bemest en hier wordt heerlijk geurend voer van gemaakt voor onze droge koeien en ons jongvee die daar zomers vaak rondstappen. We hebben weidevogelpakketten, kuikenstroken, kikkersloten, kruidenrijk grasland, bijenbermen en slootkanten vol waterplanten. We hebben ganzenfoerageergebieden, eendenkuikens, een erf vol fruitbomen en plukstruiken en o ja, heerlijk grasland voor onze koeien.

3. Elke derde maandag van de maand komt de dierenarts op bezoek om ons bedrijf te begeleiden. Al het vee wordt dan gecontroleerd. Ons vee wordt nergens tegen geënt, want boer Sander vindt dat ziekmakerij. Onze koeien zijn vrij van alle belangrijke dierziekten zoals IBR, Lepto, Para en BVD. We werken met een diergzondheidsplan en alle informatie van alle dieren worden bijgehouden in een diermanagementprogramma. Wij gebruiken op ons bedrijf alleen antibiotica wanneer het strikt noodzakelijk is voor de gezondheid van het dier.

4. Een boer met veel groen grasland doet al jaren aan duurzame energiewinning. Door het zonlicht vindt in de groene bladeren van het gras namelijk fotosynthese plaats. Hierdoor wordt glucose gevormd en groeit de plant. Het eiwitrijke gras zorgt bij de melkkoeien weer voor gezonde melk. Op ons bedrijf hebben we een windmolen staan die meer energie produceert dan dat we zelf verbruiken. 25 keer zoveel, en dus zorgen we voor ongeveer 600 huishoudens in energie. Verder hebben we nog 60 vierkante meter zonnepanelen en winnen we warmte terug uit de melk.

5. Het drinkwater van onze koeien halen we uit een eigen bron. Van 34 meter diepte halen we water naar boven die gefilterd en gezuiverd wordt van een teveel aan kalk en ijzer. Het water wordt regelmatig gecontroleerd. Als onze koeien buiten lopen in het weiland mogen ze uit de sloot drinken. Wij kunnen oppervlaktewater uit de Friese meren in laten lopen. Het vele riet in de sloten heeft bovendien een zuiverende werking.

6. Dat wij rekening houden met onze omgeving  is op allerlei terreinen zichtbaar op ons bedrijf. Wij gebruiken zo weinig mogelijk plastic. Wij stoppen ons graskuil bijvoorbeeld in sleufsilo’s en stoppen het niet in ronde balen met wikkelfolie. Ons plastic wordt na gebruik opgehaald en gerecycled. Ons erfafvalwater wordt opgevangen en hergebruikt. Door gebruik te maken van een waterontharder hebben we minder reinigingsmiddelen nodig. We scheiden ons afval. Wij hebben een verantwoorde ongediertebestrijder en we gebruiken nagenoeg geen onkruidbestrijdingsmiddelen. Achter op ons erf hebben we een plek voor bijen en insecten.

7. Wij leveren al jaren de hoogste kwaliteit melk aan Friesland Campina. Onze melk bevat gemiddeld ongeveer 4,20 % vet en 3,50 % eiwit. Voor huisverkoop wordt onze melk gepasteuriseerd en stoppen we de melk in glazen melkflessen. Onze melk wordt uitvoerig gecontroleerd door Friesland Campina en de Gezondheidsdienst voor dieren. Verder voldoen wij als zuivelverwerkend bedrijf aan alle eisen van het EU-hygiëne pakket.

Onze koeien krijgen alleen eten van goede kwaliteit. Samen met een voeradviseur bepaalt boer Sander het dagelijkse rantsoen. Belangrijk hierin is het flink aandeel gras van het eigen bedrijf én het topje geurende natuurhooi van eigen bodem! Onze melk is zo lekker omdat het vers vanuit de melkrobot en dus vanuit de koe de melkpasteur in gaat. Het wordt dus eerst niet gekoeld en daarom behoudt het zijn zachte en romige smaak.

8. Onze melk wordt geproduceerd door onze geweldige koeien. Onze IJsboerderij is vernoemd naar Margje 24, een koe die gewoon meeloopt in de kudde. Iedere koe op ons bedrijf is uniek. Ook heeft iedere koe een eigen naam, maar ook een eigen karakter. Boer Sander vindt het belangrijk om iedere koe te kennen. Niet zozeer de gehele stamboom van het dier, maar wel  hoe ze is en hoe de productiecijfers zijn. Iedere koe heeft haar eigen verhaal; zo is Thiery 545 vernoemd naar de ski-instructeur van de wintersportvakantie in Frankrijk in januari 2012. Als boer Sander Thiery ziet, dan denkt hij terug aan de Franse alpen! Maar er loopt ook een koe die Brecht heet of Iboyka of laatst nog een kalfje die is vernoemd naar Roos. Als er namelijk een kalfje geboren wordt tijdens een verjaardagsfeestje op ons bedrijf, wordt het kalf vaak vernoemd naar de jarige. Door het inkruisen met Fleckvieh en Zweeds roodbont, lopen er koeien op ons bedrijf met allerlei kleurtjes.