Margje 24

Over Margje 24

Margje 24 is een kalfje dat symbool staat voor onze ijsboerderij. Voordat we concreet met de plannen voor onze ijsboerderij waren begonnen, hebben wij lang nagedacht over hoe we deze zuiveltak zouden gaan noemen. Dat is Margje 24 geworden. Een leuke naam die je niet zo vaak hoort.

Waarom Margje 24?

Margje 24 staat voor een nieuw begin. Enkele jaren terug hebben we namelijk op ons bedrijf het fokdoel aangepast. We wilden graag een sterkere koe fokken dan de “normale” Holstein koe. Als melkveeboer wil je immers dat de koeien zo lang mogelijk op het bedrijf blijven. Om ons fokdoel te halen, pasten we sindsdien een driewegkruising toe. Met de rassen Fleckvieh en Scandinavisch roodbont wilden we alle goede eigenschappen van de drie rassen in de nieuwe, moderne koe samenbrengen. En je raadt het al: Margje 24 was één van onze eerste driewegkruisingen en dus extra speciaal voor ons.

Margje 24 haar stamboom

Margje 24 komt uit een goede familie. Ze had een hele lieve oma: Margje 100. Haar moeder heet Margje 427. Bij koeien is het traditie dat de nakomelingen dezelfde naam als de moeder krijgen, maar dan met een ander nummer.

Margje haar vader is de stier Halsne, een Noors roodbonte stier uit…Noorwegen. Haar moeder, Margje 427, is daar niet op vakantie geweest, maar is geïnsemineerd met zaadjes van deze stier. Margje 427 is een dochter van Margje 100 en de Fleckviehstier Rumba. Dit is een stier uit Oostenrijk. Margje 100, de beppe van Margje 24, is een dochter van Katshaar Kirby, een gewone Nederlandse Holsteinstier.

Is Margje 24 nog steeds op de ijsboerderij?

Het liefst wilden we de geboorte van Margje 24 zo uitkienen dat het zou samengaan met de opening van onze ijsboerderij. Dat is niet gelukt. Op 5 december 2011 kwam Margje 24 al ter wereld. Margje 24 heeft heel lang bij ons op het bedrijf gewoond en vijf keer een kalfje gekregen. Jammer genoeg is ze in november 2017 overleden aan een inwendig abces, maar haar dochters en kleindochters wonen nog steeds bij ons op de boerderij.

Waar is Margje 24 verkrijgbaar?

Wij zijn erg trots dat het ijs van Margje 24 inmiddels op meerdere plaatsen verkrijgbaar is. Neem contact op wanneer jij ook wilt starten met het verkopen van ons ijs.

Nieuws over Margje 24