Melkveebedrijf

Sinds 1999 wonen wij, Sander en Deborah Bouma-Halley, op boerderij het Tolhús aan de Trekwei 13 in Workum, vlakbij het dorp Nijhuizum. Vroeger moesten de passanten van de Trekwei en de daarnaast gelegen Trekvaart tol betalen bij het Tolhús. Later is de functie van de bewoners van het Tolhús veranderd in brugwachter van de Nijhuizumerbrug. Op de boerderij worden al heel lang koeien gemolken. Sander zijn vader was vanaf 1973 boer op het Tolhús en zijn moeder was vanaf die tijd brugwachtster. Wij hebben beide taken vanaf 1999 overgenomen. Het melkveehouderijbedrijf is een modern bedrijf en dient als basis voor alle activiteiten er om heen.

Over de melkveehouderij

Wij hebben een vrije keuze stal. Dat betekent dat iedere koe zelf de keuze maakt wat ze gaat doen. Ook hebben we een transparant bedrijf, omdat we altijd open zijn voor bezoekers. Ons melkveebedrijf is een natuurinclusief bedrijf, waar we oog hebben voor de bloemetjes en de bijtjes én voor de aarde die we in bruikleen hebben. We zijn niet biologisch want dat vergt volgens ons teveel van onze koeien. Op ons melkveebedrijf proberen we duurzame koeien te fokken. We gebruiken daarom  stieren die daaraan bijdragen, ongeacht kleur of ras. We hebben ongeveer 80 stuks jongvee.  Van onze 100 hectare weiland is 40 hectare natuurlijk grasland. We hebben kruidenrijk grasland, weidevogelland met uitgestelde maaidatum en nat veenweidegrond. 30 hectare achter de boerderij wordt gebruikt als graasland voor de melkkoeien en de overige 30 hectare wordt gebruikt als gras-voederwinning voor de winterperiode

Uitbreiding en automatisering

Momenteel wordt de oude boerderij uit 1939 gebruikt als woonhuis. Het oude bûthús wordt zo langzamerhand bij het woongedeelte betrokken. Het nieuwe kantoor zit al achter in de boerderij. Het melkveebedrijf staat los van de boerderij. De oude ligboxenstal dateert uit 1980 en is in 2000 verlengd. In 2009 is een nieuwe stal naast de oude gebouwd. Van binnen is het één geheel geworden en de helft van de nieuwe stal is bij de oude stal betrokken. Hier lopen de melkkoeien. Momenteel worden de 180 koeien door 4 Lely melkrobots gemolken. De capaciteit kan binnen de huidige gebouwen verdubbeld worden.

Sinds 2002 staat er een Nec-Micon 950 windturbine op ons erf en hebben we 60 vierkante meter zonnepanelen op de werktuigberging. Kortom, het is een interessant en modern melkveebedrijf met veel automatisering.

Waar is Margje 24 verkrijgbaar?

Wij zijn erg trots dat het ijs van Margje 24 inmiddels op vele plaatsen verkrijgbaar is. Neem contact op wanneer u ook wilt starten met het verkopen ons ijs.

De ligging van het bedrijf

Het bedrijf ligt aan de Trekwei op een kruispunt met de Nijhuizumerdijk. Via de Nijhuizumerbrug komt men in het dorp Nijhuizum. Voor auto’s is dit dorp doodlopend, maar er zijn wel 2 fietspaden. Het ene fietspad, het Brekkepaed, gaat langs de Oudegaaster Brekken naar Oudega. Het andere fietspad, het Grûnspaed, gaat naar een pontje dat je over de Grûns naar Gaastmeer brengt. Als je een rondje langs de Friese Meren wil fietsen, dan kom je langs onze ijsboerderij.

Naast de Trekwei ligt de Trekvaart. In het zomerseizoen varen er per dag soms wel 100 plezierjachten langs onze boerderij. Van 12:00 tot 13:00 uur en van 16:15 tot 17:15 is de brug dicht en krijgt de boerderij weer iets terug van de functie van weleer: het Tolhús. Ook is ons bedrijf gelegen aan de Elfstedenroute, zowel over de weg als over het water. Echt een unieke plek!

Over Sander en Deborah

Sander was 2 jaar toen ze naar het Tolhús verhuisden en is opgegroeid op de boerderij. Hij is automatisch het boerenvak ingerold. Deborah komt oorspronkelijk uit Den Haag en heeft niet zoveel met de koeien. Ze vindt het wel heel fijn op de boerderij met al die ruimte. In 2011 had Deborah de wens om samen met Sander iets nieuws te gaan ondernemen. Iets om vanaf het begin samen op te bouwen en samen plezier aan te beleven. Daar zijn onder andere de ijsboerderij, de ijssaloon op de boerderij en de ijssalons in Bolsward, Sneek en Leeuwarden uit voortgekomen.