Waarom ijssalon Margje 24 definitief de deuren sluit in Sneek: ‘It is wol spitich’
IJssalon Margje 24 in de binnenstad van Sneek is definitief gesloten. Sander Bouma uit Workum legt uit waarom.
Vijf jaar geleden opende IJsboerderij Margje 24 een zaak aan de Galigastraat in Sneek. Jaarlijks werd hier vanaf de lente ijs verkocht. Ook nu was dit weer de bedoeling, maar de familie heeft enkele weken geleden besloten om de zaak voorgoed te sluiten.
Bolsward en Leeuwarden.
„It is wol spitich”, zegt Sander Bouma. Hij doet zijn verhaal in Workum bij de boerderij waar het ijs wordt gemaakt. „It wie de de lêste jierren dreech om geskikt personiel te finen”, zegt hij. Ook de omzet viel niet mee: „We spilen ferline jier quitte yn Snits”, vertelt hij.
Na familieberaad werd daarom gekozen voor sluiting: „Dan kinne wy ús better konsintrearje op de oare saken.” De ijssalons in Leeuwarden en Bolsward lopen namelijk wel goed en blijven dus gewoon open. De ijsboerderij levert ijs aan verschillende restaurants en wil dit ook verder uitbreiden.
Ook de verkoop bij de boerderij in Workum gaat door. Daar begonnen Sander en zijn vrouw Deborah in 2012 met hun ijsproductie. Inmiddels hebben hun zoon Anthony en dochter Jamie een belangrijk deel van de taken overgenomen: de ijsboerderij is dus uitgegroeid tot een echt familiebedrijf.
Autoluw.
Voor de zaak in Sneek was een langdurig huurcontract afgesloten. Het is dan ook jammer dat de ijssalon hier nu leegstaat, erkent Bouma. In het straatje zijn al meer winkels gesloten en er volgen meer. Het pand van de groentezaak staat sinds kort bijvoorbeeld te koop op Funda.
Kleeft er problematiek aan dit straatje of speelt er meer in Sneek? Moeilijk te zeggen, vindt Bouma. „Mar it autoluw meitsjen fan de stêd hat net echt holpen.”
Hij noemt het opvallend dat de grote vestiging in Leeuwarden juist wel veel klandizie trekt. Hier is de ijssalon het hele jaar geopend. Ook personeel blijkt in de Friese hoofdstad veel makkelijker te vinden.
Kaasfabriek.
Bouma gaat zich voortaan weer meer richten op het melken van zijn tweehonderd koeien: de kern van het boerenbedrijf dus. De ijsboerderij is oorspronkelijk vernoemd naar een van hun kalveren, maar Margje 24 leeft inmiddels al niet meer.
De ijsboerderij gebruikt melk die direct vanuit de melkrobot komt en vervolgens ongekoeld wordt gepasteuriseerd. Dit zorgt voor een zachte romige smaak, zegt Bouma.
Weliswaar levert de ijsproductie inmiddels een mooi deel van de omzet op, maar slechts 2 procent van de melk wordt hiervoor gebruikt, zegt Bouma. De rest gaat naar de kaasfabriek van Friesland Campina in Workum.
Bron: LC 06.04.2025